Chien Nguyen
Chien Nguyen
Weet je nog, dat Koen Willemsen overal in het nieuws was met zijn vooruitstrevende 3D lab? Chien Nguyen is Technisch Geneeskundige en promovendus, en werkt samen met hem op het 3D lab. Hij doet daarnaast onderzoek naar standsafwijkingen van benen om zo artrose en ongemakken te verhelpen.
Om te beginnen, hoe ben je op deze werkplek in het UMC Utrecht terecht gekomen?
Ik heb technische geneeskunde in Enschede gestudeerd. Dit is een combinatie van geneeskunde en techniek. Qua techniek kregen we veel wiskunde, natuurkunde, scheikunde, mechanica als achtergrond van medische apparatuur zoals MRI-scanners, CT-scanners en 3D-printing etc. Een heel veelzijdige studie waarbij je veel kanten op kan. Tijdens mijn afstudeerperiode ben ik bij de orthopedie terecht gekomen. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de beeldvorming van standsafwijkingen (O- en X-benen). Wanneer de beeldvorming van standsafwijkingen onbetrouwbaar is, zal dat invloed hebben op de chirurgische correctie van de patiënten. Ook was ik betrokken bij de berekening van de hoeveelheid correctie bij patiënten, een mooie manier om techniek (beeldvorming en wiskunde) te combineren met patiëntenzorg. Waar we achter kwamen is dat patiënten met een complexe standsafwijking beter gebaat zijn bij beeldvorming en opereren met 3D technologie. Dat kan bijvoorbeeld met een MRI- of CT-scan voor de beelden en een 3D-printer voor een boor- en zaagmal. Samen met het 3D Lab had ik deze technieken in de kliniek geïmplementeerd voor standscorrecties (osteotomieën). Daardoor werkte ik al veel samen met het 3D Lab.
Nu ben ik bezig met een breder onderzoek naar standscorrecties en knie artrose. Enerzijds de behandeling van standsafwijkingen, hoe een osteotomie uit te voeren en wat de gevolgen zijn, maar ook het voorspellen van hoe het zich gaat ontwikkelen. Wie heeft 0-benen en krijgt artrose en wie niet? Artrose is onomkeerbaar dus dit onderzoek kan veel leed besparen.
Met 3D-modellen kunnen we goed zien wat de correctie moet worden en inzichtelijk maken waar de afwijking zit.
Hoe zien je dagen er momenteel uit?
Naast het begeleiden van studenten en stagiaires en mijn eigen onderzoek, maak ik ook deel uit van het orthopedisch behandelteam. Bij de behandelingen van complexe standscorrecties implementeer ik de 3D technologie. Met de chirurg kijk ik mee naar een CT-scan en maak een virtueel 3D model om de relevante geometrie in kaart te brengen. Wanneer er sprake is van een standsafwijking meet ik waar de afwijking of verdraaiing zit. Iedere afwijking zorgt voor bepaalde klachten. Aan de hand van de scans maak ik soms een boor- en zaagmal voor de chirurg welke ze gebruiken tijdens de operatie. Daarnaast breiden mijn taken steeds verder uit naarmate ik langer in het 3D Lab werk, want met meer ervaring kan ik ook meedenken met andere behandelingen.
Chirurgen merken dat we dingen simpeler en efficiënter voor ze maken en weten ons steeds beter en met complexere casuïstiek te vinden. Het is fijn om te merken dat we behandelingen van patiënten nu kunnen verbeteren, en soms zelfs een laatste behandeloptie kunnen bieden waar voorheen er geen was.
Het geeft een voldaan gevoel dat deze technologie nu ook steeds meer in de zorg wordt toegepast. En omdat iedere patiënt anders gebouwd is, is het echt maatwerk en moet ik steeds een nieuwe oplossing bedenken.
De zaagmal welke we voor chirurgen ontwerpen ten behoeve van de behandeling.
Wat maakt jouw functie de allerleukste van het hele ziekenhuis?
Ik heb een hele mooie mix van onderzoek doen en het toepassen ervan. We zijn heel innovatief bezig en proberen altijd onze eigen grenzen steeds weer te verleggen.
Daarnaast is het 3D Lab team steeds groter en bekender aan het worden. Dat geeft meer mogelijkheden en ook meer structuur aan ons werk. In HiX kunnen we bijvoorbeeld al een tijdje betrokken worden bij patiënten via een simpele order. Ons team heeft een diversiteit aan achtergronden, van arts tot biomedisch ingenieur, van technisch geneeskundige tot analist.
3D technologie ontwikkelt zich hard en het is fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren, maar ook vooral belangrijk om het veilig en volgens de regels toe te kunnen passen in patiëntenzorg.