Gerdien Duits
Gerdien Duits
Gerdien Duits (23) is naast haar HBO Verpleegkundige opleiding werkzaam bij de divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie én het Innovatie lab. Ze kan al haar creativiteit kwijt en probeert naast het oplossen van problemen ook afdelingen en ziekenhuizen met elkaar te verbinden om elkaar verder te helpen.
Van MBO-V naar HBO-V
“Ik ben begonnen met de opleiding MBO Verpleegkundige (MBO-V) en deze heb ik drie jaar geleden succesvol afgerond. Ik ben na mijn MBO-V begonnen bij de divisie Interne geneeskunde en Dermatologie en na anderhalf jaar gestart met het duale traject van de HBO Verpleegkunde (HBO-V). Ik werk en studeer dus afwisselend. Ik ga één dag in de week naar school en werk vier dagen. Tijdens mijn werkzaamheden op de afdeling en door de contacten via mijn HBO-V opleiding ben ik met verschillende werkgroepen en projecten in aanraking gekomen. Dit was een extra uitdaging die ik graag wilde aannemen. Ik vind het ontzettend leuk om me met van alles te ‘bemoeien’ en om een kans te krijgen verschillende kanten van het ziekenhuis te zien.”
Ruimte voor ontwikkeling
“Ik werk bij de divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie en richt me op drie specialismes; interne geneeskunde, reumatologie en geriatrie. Ik vind de diversiteit heel leuk en uitdagend. De specialismes zijn alle drie erg observerend en ben binnen de patiëntenzorg dan ook voornamelijk bezig met klinisch redeneren en leer hier veel van.
Van de divisie krijg ik veel ruimte om verder te ontwikkelen en andere mogelijkheden op te pakken. Ik mag meewerken bij projecten op de afdeling, maar ik werk ook bij het Innovatie lab. De projecten waaraan ik deelneem binnen de verpleegafdeling focussen zich op de patiëntenzorg en de bredere divisiezorg. Ik ben betrokken bij het verbeteren van het multidisciplinair overleg (MDO), de scholing en kennis van het specialisme ‘Benigne Hematologie’ up to date houden en ik ben betrokken in de focusgroep voor de komst van de zogeheten ‘short stay’ binnen de divisie. Dit klinkt als veel maar ik ben er niet dagelijks mee bezig en het helpt dat ik er enthousiast van word. Ik hou van samenwerken en mede hierdoor verbreed ik mijn kennis en visie op mijn werk.”
Vernieuwing
“Het Innovatie lab staat juist los van de verpleegafdeling waar ik werkzaam ben en is voor praktische problemen waar verpleegkundigen vanuit het hele huis tegen aan lopen. Studenten vanaf de Hogeschool Utrecht (HU) bekijken of er een oplossing kan komen voor een praktisch probleem en de betrokken verpleegkundigen leveren input en begeleiding voor de ideeën van de studenten. Het Innovatie lab is bij andere ziekenhuizen erg bekend, binnen het UMC Utrecht is het nog vrij nieuw. In het Erasmus MC is het Innovatie lab een meerjarig project, vanuit deze insteek en kennis is het bij het UMC Utrecht ook opgezet. Voor het verbeteren van het praktisch handelen en het verbinden van afdelingen is het super goed om kennis uit te wisselen. Het verbreedt de blik van verpleegkundigen. Het delen van informatie tussen de ziekenhuizen kan soms wat moeizaam gaan maar dit zouden we graag anders zien, we willen immers niet elke keer opnieuw het wiel uit moeten vinden!”
Voor het verpleegkundige oogpunt, bellen ze mij
“De werkzaamheden die ik bij het Innovatie lab uitvoer zijn heel divers. Het ene project is nog groter dan het andere. Een voorbeeld. Begin 2022 zijn we gestart het uitwerken van een urimeter die automatisch de urineproductie naar de verpleegkundige verzend en een seintje geeft wanneer deze veranderd ten opzichte van de ingestelde waarden. Dit project is toentertijd gestart, maar het kan nog jaren duren voordat deze sensor er daadwerkelijk komt. Een ander voorbeeld. Drains op de chirurgie zijn soms lastig om af te lezen. Dit probleem is kenbaar gemaakt en een verpleegkundige die ook betrokken is bij het innovatie lab heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop een drain het beste is af te lezen. Het Innovatie lab probeert ervoor te zorgen dat een probleem op lange termijn wordt verholpen. Natuurlijk kan je iets tijdelijk verbeteren met een stukje tape, maar op lange termijn is het fijn om een praktische oplossing te hebben voor een probleem. Doordat ze samenwerken met de Technische Dienst (TD) en studenten van de Hogeschool Utrecht (HU), kunnen er mooie en praktische constructies worden bedacht. Je kan je voorstellen dat de collega’s van de TD of de studenten van de HU geen ervaring hebben in de zorg. Door mijn verpleegkundige achtergrond denk ik heel anders. Als er iets aan een bed gemonteerd moet worden, moet het bed wel door de deur passen. Voor zulke vragen bellen ze mij. Super leuk, want zo kan ik écht iets betekenen binnen de zorg.”
Belang van samenwerking
“Wat ik als persoon én als verpleegkundige erg belangrijk vindt is het samenwerken en de onderlinge verbintenis. Dit niet alleen binnen het eigen team, maar ook divisie breed en tussen de divisies onderling. In de corona-periode zijn hier al stappen in de goede richting gezet, maar we moeten hier met zijn alle wel aan vasthouden en niet terug gaan op ons eigen eilandje. Stel als verpleegkundige je idee voor, bespreek dit binnen je team en daarna binnen de divisie. Zijn er problemen? Vraag andere Divisies! Dát is wat ik probeer te bereiken met mijn werk binnen het Innovatie lab, een bredere samenwerking en vernieuwde ideeën. Dit in combinatie met school vind ik super leuk. Er gaat eigen tijd in zitten, maar hiermee investeer ik in mijn eigen ontwikkeling en toekomst!”