Ilse Moll
Ilse Moll
Jurist Gezondheidsrecht
Een ziekenhuis is misschien niet echt een omgeving waar je veel juristen verwacht, toch is het tegendeel waar! Ilse werkt nu anderhalf jaar als jurist gezondheidsrecht in het UMC Utrecht. Zij adviseert zorgverleners bij een patiëntcasus, behandelt medische aansprakelijkstellingen en ondersteunt artsen bij tuchtzaken.
Maar hoe gaat dat eigenlijk?
Een bijzondere werkplek voor een jurist, hoe ben je hier terecht gekomen?
“Als klein meisje trok de gezondheidzorg mij enorm aan. Ik wilde graag arts worden. De exacte vakken zoals natuur- en scheikunde lagen mij niet zozeer. Ik ben verder gaan kijken naar wat mij leuk leek en ik ben uiteindelijk Rechtsgeleerdheid gaan studeren. Tijdens mijn studie hoorde ik over het gezondheidsrecht, dat klonk als muziek in mijn oren. Na een stage van twee maanden in het UMC Utrecht bij de afdeling Juridische Zaken was ik erg enthousiast over de werkzaamheden van een ziekenhuisjurist. Na het afronden van mijn master Gezondheidsrecht kwam er toevallig een positie vrij bij de afdeling Juridische Zaken, en zo geschiedde. Ik werk hier nu anderhalf jaar met veel plezier.”
Binnen de afdeling Juridische Zaken van het UMC Utrecht zijn er drie teams: team gezondheidsrecht, team contractenrecht en team ondernemingsrecht. Ilse maakt onderdeel uit van het team gezondheidsrecht en houdt zich bezig met verschillende gezondheidsrechtelijke vraagstukken.
Wat doe je op deze positie?
“Het grootste gedeelte van mijn tijd houd ik mij bezig met aansprakelijkstellingen. Wanneer een patiënt of een belangenbehartiger van een patiënt het UMC Utrecht aansprakelijk stelt komt de aansprakelijkstelling bij ons team binnen. Wij vragen aan de betrokken afdeling of behandelaar om informatie over de medische behandeling te verstrekken en om een reactie te geven. Op basis van deze informatie maak ik een juridische beoordeling waarbij de vraag centraal staat of er medisch onzorgvuldig is gehandeld.
Een patiënt kan ook op een andere manier uiten dat hij/zij niet tevreden is over een medische behandeling. Zo kan een patiënt een tuchtklacht indienen tegen een zorgverlener bij het tuchtcollege. Wanneer dat gebeurt zullen wij de betrokken zorgverlener ondersteunen en in samenwerking met de zorgverlener een reactie opstellen. Het tuchtcollege kan een zitting plannen waarin de partijen hun standpunten kunnen toelichten en het tuchtcollege vragen kan stellen. Op basis van alle stukken en informatie doet het tuchtcollege vervolgens schriftelijk uitspraak.”
Daarnaast krijgen Ilse en haar collega’s gedurende de dag e-mails en telefoontjes van zorgverleners die om juridisch advies vragen in een patiëntcasus. “Bijvoorbeeld een kinderarts die informatie wil hebben over het juridisch kader met betrekking tot het geven van toestemming voor een medische behandeling bij een minderjarig kind. Of een arts die een verzoek van nabestaanden ontvangt om een kopie van het medisch dossier van een overleden patiënt te verstrekken. Wij zullen de zorgverleners het juridisch kader uitleggen zodat zij op basis daarvan verder kunnen.”
“Ook vervul ik de rol van ambtelijk secretaris van de oordeelcommissie van het UMC Utrecht. Deze commissie kan op verzoek van een patiënt een oordeel geven op een klacht. De commissie toetst of de klacht gegrond of ongegrond is en kan mogelijk aanbevelingen doen. Als secretaris zorg ik ervoor dat alle betrokkenen worden geïnformeerd, een inhoudelijke reactie wordt opgevraagd en de stukken op tijd worden verstrekt aan de commissieleden. Daarnaast plan ik in overleg met de voorzitter - indien gewenst - een zitting met alle betrokkenen. Na de zitting gaat de commissie in beraad en komt zij tot een oordeel. Het oordeel wordt beschreven in een schriftelijke uitspraak.”
Wat maakt je functie zo uitdagend?
“De juridische kaders en de medische praktijk komen niet altijd overeen. Het is soms lastig om je als jurist binnen dit speelveld te manoeuvreren. Enerzijds heb je de wet- en regelgeving die richting geeft aan hoe te handelen in de praktijk, terwijl anderzijds de omstandigheden in de praktijk vaak meer ingewikkeldheden en complexiteit met zich meebrengen.”
Waarom is deze functie de allerleukste van het hele UMC?
“Mijn voorliefde voor de gezondheidszorg en de juridische aspecten komen in deze baan perfect samen. Het contact met de zorgverleners is zeer dynamisch en leerzaam. Ik word ondertussen een halve medicus door alle medische terminologie die ik leer! Elke casus, klacht of aansprakelijkstelling is anders. Hierdoor is mijn werk erg afwisselend en uitdagend.”