Josien Kiburg
Josien (25) werkt als radiotherapeutisch laborant op de afdeling radiotherapie in het UMC Utrecht. In haar baan maakt ze gebruik van röntgenstraling in een hoge energie om patiënten met kanker te behandelen. Deze straling wordt nauwkeurig gericht op de tumor of het gebied van afwijkende cellen, met als doel deze te vernietigen of hun groei te beperken.
Inservice-opleiding
Voordat Josien in het UMC Utrecht terecht kwam, heeft ze in het buitenland gewoond en is daar deels opgegroeid, wat een enorm bijzondere ervaring was. Toch heeft ze uiteindelijk besloten om in Nederland te gaan wonen. Hier is ze opzoek gegaan naar opleidingen in de zorg, wat haar enorm trok.
Met haar HAVO-diploma op zak, en zin om aan de slag te gaan, is ze begonnen aan de inservice-opleiding tot radiotherapeutisch laborant. 📚 Tijdens deze drie jaar heeft ze een tijdelijke aanstelling gekregen, waarbij ze stage heeft gelopen op haar eigen afdeling, afgewisseld met onderwijs. Waarom Josien voor inservice gekozen heeft? 'Het voordeel hiervan vond ik dat ik direct alle ins en outs leerde van het vak, waarbij je de afdeling van binnen en buiten leert kennen en meteen te maken krijgt met verschillende patiëntengroepen.'
Radiotherapie
De afdeling radiotherapie in het UMC Utrecht is erg groot met veel modaliteiten, waar je multidisciplinair werkt. Josien werkt op drie plekken: de lineaire versneller, de MRI en bij de brachytherapie, al kan je haar het meeste bij de brachytherapie en MRI vinden. Hier voelt ze zich dan ook als een vis in het water! 🐟
Op de MRI maakt Josien de scans die gebruikt worden ter voorbereiding op de bestraling. Deze voorbereidende scans (CT of MRI) worden gemaakt in de houding waarin de patiënten ook behandeld worden. Zo kan er in de voorbereiding goed rekening gehouden worden met de omliggende weefsels en organen. Bij reguliere bestralingen worden de patiënten vervolgens behandeld op de lineaire versneller. Tijdens de bestraling wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Hè? wordt dat niet gebruikt voor röntgenfoto's? Dat klopt, maar de energie die gebruikt wordt bij radiotherapie is wel 1000x zo hoog! Deze hoge energie aan straling maakt het DNA in de kankercellen kapot, waardoor de cellen afsterven of in hun groei beperkt worden.
Brachy? Wat is dat?
Bij brachytherapie wordt de bestraling inwendig gegeven. Denk hierbij aan de doelgebieden; cervix (baarmoederhals), endometrium (binnenbekleding van de baarmoeder), prostaat en het hoofdhalsgebied. De techniek bestaat al sinds 1901 en blijft een gebied waar veel ontwikkeling plaats vindt.
Josien houdt zich hierbij vooral bezig met het ontwerpen van 3D-geprinte moulds. Deze gepersonaliseerde moulds worden bijvoorbeeld gebruikt voor patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied. Die moulds worden operatief ingebracht, waarbij Josien en haar collega’s de radiotherapeut (de arts die zich bezighoudt met radiotherapie) kunnen ondersteunen. Het is echt maatwerk dat wordt geleverd, en dat is precies wat Josien zo belangrijk vindt binnen de zorg!
Door de verschillende werkplekken die Josien heeft, kan ze de patiënten op verschillende momenten in het behandeltraject bijstaan, en werkt ze nauw samen met verschillende collega’s. Dat is precies wat het voor haar zo leuk en afwisselend maakt! Op de MRI de voorbereidende scans en follow-ups en op de brachytherapie begeleidt ze de patiënt van de voorlichting tot het einde van de behandeling.
Wat ze dan precies zo leuk vindt aan haar baan? 'Je combineert techniek met patiëntcontact, en het is een vak dat nooit stil staat! Het is een ontwikkeling die constant plaatsvindt.'
Wil je meer informatie over het werken bij de radiotherapie? Stuur ons dan een mailtje ter name van Kim, en dan helpt zij jou graag verder!