Mark Snackey
Mark Snackey
Intro
Mark werkt inmiddels al zeven jaar bij het UMC Utrecht. Toen hij begon, was hij nog niet bekend met de Directie IT (DIT), maar inmiddels is hij daar volledig in thuis. De DIT is de IT-directie van het UMC en zorgt voor alle centrale IT-zaken binnen het ziekenhuis. Met een personeelsbestand van meer dan 350 medewerkers, zijn ze voor iedereen onmisbaar!
Interview met Mark: Data en Innovatie in het UMC Utrecht
Mark maakt deel uit van het Analytics team van vijf mensen dat zich specifiek bezighoudt met het verkrijgen van inzicht uit data. Naast de ondersteuning die ze leveren aan andere ontwikkelaars, o.a. door middel van een platform voor data-applicaties (Posit Connect), ontwikkelen ze ook zelf software. Dit sluit ook goed aan op de werkzaamheden van de andere teams binnen hun afdeling Research en Data waar o.a. uit verschillende ziekenhuissystemen data samengebracht wordt in een centraal dataplatform zodat het gebruikt kan worden in de zorg, het onderzoek en de bedrijfsvoering.
Een belangrijk project voor Mark zijn team is het nieuwe dashboard voor de metabole afdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Dit dashboard helpt artsen om beter inzicht te krijgen in het ziekteverloop van hun patiënten. Dat gebeurt door de data van de patiënt door de tijd heen te visualiseren en door deze in context te plaatsen van vergelijkbare patiënten. Zo zien de artsen in één oogopslag of het relatief goed of slecht gaat met een patiënt en of een behandeling aanslaat of niet. Het stelt hen daarmee in staat om samen met patiënten weloverwogen beslissingen te nemen. Zo vertelde een van kinderartsen recent dat m.b.v. het dashboard vroegtijdig een diagnose gesteld kon worden bij een patiënt. Door er vroeg bij te zijn en meteen een behandeling te starten, is de prognose van de patiënt enorm verbeterd.
Het Analytics team werkt daarnaast ook aan andere innovatieve toepassingen zoals het werken met vrije tekstdata uit patiëntendossiers. Deze teksten bevatten veel waardevolle informatie, maar zijn niet makkelijk herbruikbaar omdat ze ongestructureerd zijn. Om dit probleem op te lossen, heeft het team een zoekmachine, EMERSE, geïmplementeerd die deze vrije teksten doorzoekbaar maakt, vergelijkbaar met Google. Dit helpt onderzoekers om snel relevante patiëntendossiers te vinden die bepaalde diagnoses of andere gegevens bevatten die niet goed in het systeem zijn vastgelegd. Dit bespaart enorm veel tijd vergeleken met het handmatig doorlezen van alle dossiers.
Ook werken ze aan het automatiseren van tekstverwerking, zogenoemde natural language processing (NLP). Bijvoorbeeld op de afdeling neonatologie in het WKZ, waar het team een methode heeft gebruikt om diagnoses uit ontslagbrieven te kunnen halen. Omdat de ontslagbrieven vaak goed en zorgvuldig worden opgesteld door de artsen, is het relatief geschikt om geautomatiseerd te verwerken. Het overzicht van diagnoses op de afdeling kan vervolgens door de afdeling gebruikt worden als stuurinformatie en om nieuw wetenschappelijk onderzoek te starten. Hiervoor heeft het Analytics team open source software (clinlp) ontwikkeld die ook door andere ziekenhuizen gebruikt kan worden.
Mark ziet de toekomst van data gedreven werken in de zorg als veelbelovend. Zijn werk binnen het UMC Utrecht illustreert hoe cruciaal een solide datafundament en innovatieve IT-oplossingen zijn voor het verbeteren van de zorg. Zijn team speelt een belangrijke rol in het vertalen van complexe data naar praktische toepassingen die direct invloed hebben op de patiëntenzorg. Mocht je zelf nog goede ideeën hebben over hoe je de zorg kan verbeteren met data, zoek hem vooral op!