Michiel Santing
Michiel Santing
Farmaceutisch medewerker bij de afdeling Klinisch Geneesmiddelen Onderzoek
Michiel (29) is Farmaceutisch medewerker bij de afdeling Klinisch Geneesmiddelen Onderzoek (KGO).
Bij hem komt de medicatie voor onderzoek binnen en hij zorgt ervoor dat alle medicijnen gecontroleerd en geëtiketteerd worden volgens de juiste norm. Belangrijk werk, want het gaat om medicatie die niet zomaar te verkrijgen is.
Van de autowereld naar de ziekenhuiswereld
“Ik werkte een aantal jaar als automonteur en als logistiek medewerker, maar er miste iets en ik was op zoek naar wat anders. Voor een ingreep aan mijn oor kwam ik in het ziekenhuis terecht. In het ziekenhuis zag ik zoveel mensen binnenkomen die hulp nodig hebben. Naast deze zorg gebeurt er veel meer in het ziekenhuis. Bedden, medicijnen, voeding; alles moet op de juiste plek en op voorraad zijn. Ik ben gaan nadenken hoe ik hier een bijdrage aan kon leveren, de ziekenhuiswereld sprak mij écht aan. Met een schuin oog hield ik de vacatures van verschillende ziekenhuizen in de gaten. Er kwam een vacature voor geneesmiddelen logistiek voorbij, helaas was ik hier niet aangenomen. Niet gek veel laten kwam de vacature Farmaceutisch medewerker Klinische Geneesmiddel Onderzoek (KGO) voorbij. Omdat dezelfde contactpersoon van de vorige sollicitatie ook bij deze vacature stond, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en telefonisch contact met hem opgenomen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, ik ben aangenomen!”
Als Farmaceutisch medewerker KGO ontvangt Michiel de medicatie en stelt deze beschikbaar. Hier gaat een proces aan vooraf. Je kunt je voorstellen dat in het UMC Utrecht heel veel patiënten liggen die geneesmiddelen en materialen nodig hebben. Denk hierbij onder andere aan medicatie, infusen, naalden etc. Dit moet allemaal op de juiste manier worden opgeslagen.
Temperatuur is erg belangrijk
De medicatie die binnenkomt bij KGO wordt gebruikt voor onderzoek. Dit wordt ook wel studiemedicatie genoemd en wordt gebruikt om te kijken of deze medicatie helpt bij ziektebestrijding, zoals bijvoorbeeld vormen van kanker, maar ook bij bijvoorbeeld COVID-19. Deze medicatie wordt eigenlijk altijd aangeleverd door een zogenaamde sponsor, bekende voorbeelden zijn Pfizer of Janssen. Deze medicatie zit dus nog in één van de ontwikkelfases en is dus niet 'vrij’ verkrijgbaar. “De medicatie komt altijd binnen in speciale dozen met (koel)elementen die de medicatie binnen een bepaalde temperatuurrange houdt. Ieder medicijn heeft zijn eigen bewaar- en vervoersconditie. Zo krijgen we medicatie binnen op kamertemperatuur (15-25 graden), koeltemperatuur (2-8 graden) of diepvries temperatuur (-20 en -80 graden). Om na te gaan of de temperatuur binnen deze marges is gebleven, zit er een temperatuurlogger bij de zendingen. Deze gaat af indien dit niet het geval is geweest.”
Het uitpakken van de medicatie is een secuur werk dat volgens protocollen wordt gedaan.
Controle, controle, controle
“Op het moment dat we een levering binnen krijgen, pakken wij de doos uit volgens protocol. We noteren op de bijgeleverde pakbon wanneer de doos is ontvangen, of er een temperatuurlogger bij zat en of de medicatie onbeschadigd is aangekomen. Als alles in orde is gaat de medicatie onder de juiste temperatuur omstandigheden in quarantaine, zoals we dat dan noemen. Op dat moment kan de medicatie nog niet worden gebruikt. Vóórdat de medicatie uit quarantaine kan, moeten we eerst de medicatie beschikbaar stellen. Ook dat doen we aan de hand van een protocol. Bij het beschikbaar stellen controleren we of alle gegevens van de pakbon overeenkomen met de ontvangen medicatie en controleren we of alle goedkeuringsdocumenten aanwezig zijn. Indien deze documenten niet aanwezig zijn vraag ik deze op bij de betreffende sponsor. Pas als alle documentatie en gegevens kloppen halen we de medicatie uit quarantaine en zetten dit onder juiste temperatuur omstandigheden op een voorraad locatie. Nu kunnen ze gebruikt worden wanneer dit nodig is. Zoals je leest wordt alle medicatie voor onderzoek heel goed geregistreerd en gecontroleerd, alles moet namelijk herleidbaar zijn.”
Alle medicatie wordt goed geregistreerd zodat we alles altijd kunnen herleiden.
‘Vrije’ medicatie
Dan hebben we ook de medicatie die wel ‘vrij’ verkrijgbaar is en gebruikt wordt bij onderzoeken. Denk hierbij aan medicatie die is goedgekeurd en vrijgegeven voor maagzuur, maar in het onderzoek gebruikt wordt om te kijken of deze medicatie werkt tegen hoofdpijn. De medicatie wordt dus gebruikt voor een andere indicatie als waarvoor deze ontwikkeld is.
“In dit geval bestellen we het medicijn bij de leverancier die ook de reguliere medicatie voor het UMC Utrecht levert. Aangezien het in dit geval gaat om een medicatie die in een onderzoek wordt gebruikt, dienen we dit ook te registeren. We voeren in dit geval een etiketteeractie uit, ook dit gaat weer volgens protocol. We maken zelf het benodigde aantal etiketten en plakken deze in een aparte temperatuur gecontroleerde ruimte op de verpakkingen en/of zo nodig ook, op de strips of flesjes. Doordat deze medicatie is geëtiketteerd, wordt duidelijk dat dit enkel als studiemedicijn gebruikt mag worden. Na deze etiketteeractie gaat het ingevulde protocol naar de afdeling Veiligheid en Kwaliteit die onze etiketteeractie moeten goedkeuren. Zij controleren ons weer en pas als zij dit hebben goedgekeurd, kan ook deze medicatie gebruikt worden.”
Om geen fouten te maken zitten we in een prikkelarme ruimte waar we secuur ons werk kunnen doen.
Een gezellig team
“Wat het werk zo leuk maakt, is dat ik écht aan het begin sta van de keten voor onderzoek.
De medicatie komt bij mij binnen en ik ondersteun de apothekersassistenten. We hebben een leuk en klein team, waardoor de lijnen kort zijn en er vaak laagdrempelig overlegd kan worden met de assistenten of apothekers. Daarnaast krijg ik in deze functie veel vrijheid. Binnen de regels is er veel ruimte voor eigen ideeën en inbreng, bijvoorbeeld met betrekking tot het anders inrichten van de medicatiekasten of dingen op een andere manier archiveren of indelen. Ook is geen dag hetzelfde en weet ik soms van te voren niet wat de dag gaat brengen. Daarbij moet je precies werken en dat is waar ik goed in ben!”
Een deel van het leuke team!