Robert Scholten
Robert Scholten
In de algemene tandartspraktijk als tandprotheticus miste Robert soms de technische uitdaging. Nu werkt hij drie jaar als maxillo faciaal technicus in het ziekenhuis en heeft aan uitdagingen geen gebrek. Hier maakt hij samen met zijn collega’s op het 3DFacelab (gebits)protheses voor patiënten die door comorbiditeit of oncologische ingrepen niet bij de reguliere tandarts terecht kunnen. Robert ziet nu de meest complexe casussen van mensen die een tand, een gedeelte van het gebit of zelfs een stuk van de kaak missen. Als een stuk van de bovenkaak mist, kan de neus- en mondholte één worden. Dat kan problemen geven met slikken, eten en drinken en zelfs praten. Voor hen maakt hij unieke protheses. Op de afdeling wordt de maxillo faciaal technicus direct bij het zorgproces betrokken, Robert spreekt dan ook zelf de patiënten. Het team, de techniek en de patiënten vormen een combinatie waar Robert erg blij van wordt.
Hoe zien jouw dagen eruit?
Een groot gedeelte van mijn werk bestaat uit ad hoc werkzaamheden. Als een arts een patiënt op spreekuur heeft waar tanden of een stuk kaak verloren gaat, komen wij direct naar de poli om mee te kijken en samen een plan te bedenken. Vaak zijn dit oncologie patiënten met een tumor in de mond. Na het weghalen van de tumor, blijft er een open defect achter. Wanneer de tumor operatief wordt verwijderd, sluiten we dit defect meteen af met een door ons vooraf vervaardigde prothese. Hiervoor maken we voor de operatie al scans van de tanden en het bot. Met de arts en tandarts bespreken we wat de beste oplossing kan zijn, deze werk ik dan uit. Twee weken na de operatie komt de patiënt terug bij de tandarts en zien wij de patiënt ook weer. Dan wordt de prothese voor het eerst eruit gehaald. Vaak is dat een emotioneel moment. Gelukkig hebben we veel tijd om alle technische vragen te beantwoorden en uit te leggen. De patiënten geven ons terug dat ze dit erg op prijs stellen. Na deze afspraak wordt de operatieprothese omgezet in een ander materiaal en een vorm waardoor de prothese uitneembaar is. Voor de patiënt is het traject dan nog niet klaar. Vaak volgt er bestraling, wat ook weer gevolgen kan hebben voor de wond en de aansluiting van de prothese. We blijven continue betrokken wanneer er aanpassingen nodig zijn zodat de situatie voor de patiënt acceptabel is. Als de medische behandeling afgerond is, maken we de definitieve prothese.
Waarom is jouw werk zo belangrijk?
Als je het hebt over oncologie patiënten, zij gaan al door zo’n emotioneel proces. Als er een defect in de mond is, kan de koffie letterlijk via de neus naar buiten komen. Een prothese voorkomt dat, waardoor de kwaliteit van leven een stuk omhoog gaat en er geen sociaal isolement volgt. Daar draag ik graag aan bij.
Wat maakt jouw functie de allerleukste van het hele ziekenhuis?
De samenwerking van ons team met de tandartsen en de kaakchirurgen is heel goed en erg leuk. We worden nauw betrokken bij het behandeltraject en bedenken elke keer samen het beste plan voor de juiste technische oplossing. Met 3D prints, de mondscan en 3D planningssoftware werk ik met de nieuwste technieken waardoor we vooraanstaande zorg kunnen leveren.
Wat is de grootste uitdaging van je functie?
Hoe langer ik hier werk, hoe meer ik leer! Ik krijg de kans om out of the box te denken en daardoor kan ik steeds moeilijkere casussen oplossen. Omdat wij een universitair ziekenhuis zijn, wordt er ook regelmatig onderzoek uitgevoerd. Hierdoor is er altijd ruimte om nieuwe ideeën te toetsen en vervolgens in te zetten.
Volgende maand wordt er een dappere dame geopereerd waarbij de hele bovenkaak wordt verwijderd. Nu plannen we al digitaal de gewenste eindsituatie, wat voor definitieve prothese kunnen we haar geven, waar kunnen welke implantaten geplaatst worden, hoe gaan we die plaatsen, wat is er allemaal mogelijk? Dat gebeurt allemaal in de computer, maar ik maak ook alvast haar tijdelijke prothese zodat mevrouw meteen na de operatie voorlopig geholpen is.
Op het 3DFacelab worden naast gebitsprotheses ook oren, ogen en neusen gemaakt.