Vicky Holsgens
Vicky Holsgens
Met een achtergrond in de humanistiek werkt Vicky alweer een goed jaar bij het UMC Utrecht. Waar haar collega-geestelijk verzorgers zich richten op de patiënten, is Vicky in dienst van de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) ter ondersteuning van de medewerkers daar.
Voordat Vicky bij het UMC werkte
Met een grote natuurlijke interesse in wat mensen bezighoudt en motiveert, koos Vicky voor de studie Humanistiek. Na haar afstuderen werkte ze op verschillende plekken, waaronder in het Alrijne Ziekenhuis en het Spaarne Gasthuis als geestelijk verzorger voor patiënten. Bij (plotselinge) ziekte komen vaak veel emoties, vragen en gevoelens los. Met een geestelijk verzorger kan je in gesprek over wat voor jou belangrijk is in het leven en hoe je van daaruit om kan gaan met dat wat je overkomt. Vicky gaf naast haar werk als geestelijk verzorger ook les en intervisie aan coassistenten en verpleegkundigen. Daar kreeg ze veen energie van en krijgt ze op de SEH in het UMC Utrecht alle ruimte voor.
Nieuwe rol bij UMC Utrecht
Anderhalf jaar geleden stuitte Vicky op de vacature voor geestelijk verzorger met de focus op het personeel op de SEH. Het doel is om het personeel op geestelijk vlak te ondersteunen zodat ze goed hun werk kunnen blijven doen door zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding en onderwijs. Op de SEH gebeuren veel indrukwekkende dingen. Om hier te kunnen werken moet je mentaal fit zijn. Wanneer iets gebeurt op de werkvloer waar je tegenaan loopt of wat je raakt - maar ook wanneer de werk-privé balans niet goed zit - kan ondersteuning gewenst zijn. De emotionele belasting, maar ook de morele belasting kunnen op deze afdeling zwaar zijn: heb ik wel het goede gedaan? Waar sta ik eigenlijk voor als zorgprofessional? Met dat soort vragen of zorgen kunnen medewerkers bij Vicky terecht. Om even stoom af te blazen, te onderzoeken wat er nu precies gebeurd is in een casus en waarom je hebt gehandeld zoals je hebt gehandeld. En wat je daaruit kan leren voor een volgende keer.
Dat deze functie nieuw is, geeft Vicky juist een extra uitdaging. In het begin was het de grote uitdaging om mensen aan het praten te krijgen. Om wat meer feeling te krijgen met de afdeling, heeft ze ervoor gekozen om in het begin mee te lopen in het wit en als het ware haar ‘onderzoeksjas’ weer aan te trekken. Juist om te kijken hoe het werkt op de SEH. Wat is de cultuur en hoe zijn de processen? Wat gebeurt er met de patiënt? Daarnaast had ze kleine gesprekjes met collega’s. “wat is er zo mooi aan het werk en waar loop je tegenaan?” en “hoe zie jij dat eigenlijk voor je, geestelijke verzorging voor medewerkers op de SEH?”. Met deze input haalde ze de rode draad naar boven en maakte daar een plan van aanpak voor.
Structurele intervisie
Naast de individuele begeleiding, heeft Vicky ook structurele intervisie opgezet voor artsen (voor de anios ende specialisten) en verpleegkundigen. Tijdens deze intervisie brengt één van de medewerkers een casus in van iets waar die tegenaan is gelopen op de werkvloer. Dit kan van alles zijn: van patiëntenzorg tot omgang met collega’s tot hoe iemand zich verhoudt tot de organisatie.
Door de intervisie leren collega’s elkaar beter kennen en begrijpen. Vicky: ,,Hierdoor ontstaat er ruimte om jezelf open te stellen en kwetsbaar te zijn. Dat is een grote verandering, want de ongeschreven norm is toch wel hard werken en niet zeuren. Medewerkers kunnen hard zijn voor zichzelf en de lat ligt hoog. Er is niet altijd tijd om ergens over na te denken wat onbewust wel aan je kan vreten. Bijna bij alle intervisies geldt: we zijn allemaal mensen en we zijn allemaal soms onzeker. Over het algemeen is het een feest van herkenning.’’
Verder bouwen
Ondertussen weten de meeste medewerkers Vicky te vinden als ze even willen praten. Een volgende stap is om te kijken of het voldoet aan de behoefte van de afdeling en de functie verder uit te bouwen. In de toekomst wil ze meer focussen op de morele kant van het werk: de ethische vraagstukken. Spreek je een patiënt bijvoorbeeld wel of niet aan op zijn gedrag?
Er is nog genoeg te doen, genoeg dilemma’s om mee te werken en te ondersteunen. Voorlopig is Vicky nog niet klaar!